Resveratrol telah dikaji secara meluas untuk manfaat kesihatan yang berpotensi tetapi sedikit yang diketahui tentang kesan metabolik pada manusia.
Sekumpulan penyelidik dari Fakulti Perubatan, University of Pe´cs, Hungary mahu mengkaji dan menentukan sama ada polifenol resveratrol meningkatkan sensitiviti insulin pada pesakit diabetes jenis 2 dan untuk mendapat sedikit pemahaman tentang mekanisme tindakan daripada tindakbalas yang berlaku.
![]() |
Peranan resveratrol dalam menurunkan paras gula dalam darah |
Kajian yang diketuai oleh P. Brasnyo et. al yang telah diterbitkan oleh British Journal of Nutrition pada tahun 2011 menunjukkan resveratrol mampu meningkatkan nisbah phosphorylated protein kinase B:protein kinase B yang menunjukkan, sel akan menjadi lebih sensitif terhadap insulin selepas pengambilan resveratrol.
![]() |
Kesan resveratrol terhadap kandungan gula dalam darah |
Dalam kajian yang sama, resveratrol yang terkandung di dalam Vivix telah dibuktikan mampu mengurangkan kandungan o-tyrosine yang terhasil daripada proses tekanan oksidatif (oxidative stress).
Hal ini boleh berlaku hasil kemampuan resveratrol untuk fungsi berikut:
- Mengurangkan penghasilan radikal bebas oleh tubuh
- Meningkatkan aktiviti enzim antioksidan yang lain
Vivix kerana ia mengandungi 98% ekstrak resveratrol tulen.
Ia mengandungi kombinasi polifenol yang diambil dari Anggur Muskat yang mempunyai bilangan kromosom yang lebih.

Hanya 1 sudu teh sahaja setiap hari mengandungi 100mg resveratrol membantu menurunkan paras gula dalam darah anda. Berikut perkongsian testimoni Dr Nik Rahim yang menghadiahkan Vivix kepada Ayah beliau.
![]() |
Testimoni Vivix Dr Nik Rahim |