Kenapa Lecithin sangat bagus dan perlu untuk ibu menyusu?
Tahukah ibu-ibu apakah kebaikan Lecithin kepada ibu yang menyusu?
- Ia membantu mengurangkan risiko clog duct atau duktus susu tersumbat.
- Ia membakar lemak yang berlebihan dalam badan ibu.
- Ia membantu ibu mengatasi masalah lupa atau "short memory" yang biasa dilalui selepas melahirkan.
- Ia membantu menyalurkan inositol dan kolin di dalam susuibu untuk perkembangan otak bayi .
Apa itu Lecithin?
- Nature’s Emulsifier (Pengemulsi Semulajadi) – yang membantu badan menyerap nutrien larut lemak seperti Vitamin A,D,E, K, Beta Caretone
- Boleh didapati dari tisu binatang dan tumbuhan (plant)
- Untuk commercial didapati dari telor, jagung & kacang soya
- Fat Emulsifier – Metabolisma lemak
- Asid linoleik (essential fatty acid) – amat diperlu oleh badan. Tapi badan tidak boleh menghasilkannya sendiri dan ia perlu diambil melalui diet harian
- Kolin – satu komponen neurotransmitter
- Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf
- Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan