Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

KESAN SAMPINGAN SELEPAS MENJALANI RAWATAN KIMOTERAPI


Apabila merawat pesakit kanser dengan kemoterapi, adalah lebih baik jika sekiranya pakar kesihatan boleh merawat bahagian di mana kanser wujud sahaja. Malangnya, perkara sedemikian tidak selalu dapat berlaku.

Kemoterapi menghapuskan sel yang terbahagi dengan kerap, seperti sel kanser. Namun begitu, rawatan ini tidak hanya menghapuskan sel kanser tetapi juga sel biasa yang terbahagi dengan cepat. Sel sedemikian terdapat di dalam:

  • Mulut
  • Kulit
  • Sum-sum tulang
  • Saluran penghadaman
  • Rambut
  • Sistem saraf
  • Buah pinggang, pundi kencing dan paru-paru
  • Sistem pembiakan
Oleh sebab tisu sihat juga mungkin rosak semasa kemoterapi, rawatan mungkin boleh menyebabkan kesan sampingan. Jika doktor telah memilih kemoterapi sebagai rawatan bersesuaian untuk anda, ia amat penting untuk anda mempelajari bagaimana untuk menguruskan kesan sampingan yang mungkin anda alami

Benarkah Rawatan Kemoterapi dapat Menyembuhkan Kanser ?

Ramai pesakit beranggapan proses kimoterapi dan radioterapi boleh menyembuhkan kanser. Anggapan ini tidak benar terutama jika tahap kanser sudah sampai tahap tiga dan empat.

Dalam pemerhatian pesakit kanser tahap satu, setelah menjalani proses pembedahan seperti mastectomy atau lumpectomy, dan selepas menjalani rawatan kimoterapi dan selang beberapa tahun, mereka mendapat relapse atau kanser berulang.

Ini membuktikan proses kimoterapi dan radioterapi hanya boleh melambatkan sel kanser daripada merebak, dan bukan mematikannya.

Untuk pengetahuan semua, setiap tubuh badan manusia mempunyai sel kanser. Sel kanser ini adakalanya hanya diam dan tidak merbahaya kepada tubuh seseorang. Tetapi kadang-kala sel kanser itu akan menjadi abnormal dan membiak menjadi satu ketumbuhan yang dipanggil tumor. Sel-sel tadi perlu membiak berjuta-juta sel untuk menjadi satu tumor yang besar.

Proses pembesaran tumor ini memakan masa yang lama, adakalanya bertahun-tahun. Sebab itulah ,ramai di antara pesakit tidak tahu ada ketumbuhan dalam badan mereka sehinggalah ketumbuhan itu sudah menjadi kanser.

Berapa LamaTempoh Kesan Sampingan Selepas Kemoterapi?

Oleh sebab sel-sel biasa sembuh dengan cepat, kesan sampingan yang dialami biasanya akan hilang selepas rawatan berakhir. Walaupun kebanyakan kesan sampingan hilang dengan agak segera, ada juga yang mengambil masa lebih lama untuk hilang sepenuhnya.

Masa yang diambil untuk menghilangkan kesan sampingan adalah berbeza dengan setiap pesakit dan ini bergantung kepada banyak faktor termasuk kesihatan keseluruhan dan jenis ubat yang diambil.

Ia amat menggalakkan untuk mengetahui bahawa kebanyakan pesakit yang menjalani kemoterapi tidak mengalami kesan sampingan jangka panjang. Lebih meyakinkan lagi adalah pengetahuan bahawa pakar penjagaan kesihatan telah mencapai kemajuan yang memberangsangkan dalam menangani sebahagian daripada kesan sampingan kemoterapi yang lebih serius.

Kesan Sampingan Selepas Rawatan Kimoterapi

Ubat anti kanser mendatangkan pelbagai kesan sampingan yang berlainan. Tidak semua pesakit kanser mengalami kesan sampingan serupa dengan ubat yang sama dan ada juga pesakit yang mengalami kesan sampingan yang sedikit. Seseorang pesakit tidak mungkin mengetahui reaksi mereka terhadap ubat tersebut sehingga dirawat dengan ubat tersebut.

1. Anemia
Anemia ialah kesan sampingan yang dialami oleh lebih daripada 50 peratus pesakit yang menjalani kemoterapi. Kemoterapi mengurangkan keupayaan sum-sum tulang untuk menghasilkan sel darah merah yang membawa oksigen ke semua bahagian badan.

Apabila terdapat kekurangan sel darah merah, tisu badan anda tidak mendapat oksigen yang cukup untuk berfungsi. Keadaan yang dikenali sebagai anemia ini mungkin dapat dikenal pasti oleh perasaan kelesuan yang keterlaluan, kelemahan, keletihan, kepucatan dan/atau pening-pening.

2. Sembelit
Oleh sebab ubat anti kanser boleh menyebabkan perubahan dalam kebiasaan sistem usus, anda mungkin mengalami sembelit. Kekurangan aktiviti fizikal dan diet tidak seimbang juga boleh menjadi faktor penyumbang.

3. Kemurungan
Kanser mungkin mengganggu cara hidup dan mengancam impian serta cita-cita yang bermakna dalam kehidupan seseorang. Tekanan fizikal dan emosi yang diakibatkan oleh kanser dan rawatannya pada badan biasanya menyebabkan kemurungan.

4. Cirit-birit
Cirit-birit boleh berlaku apabila kemoterapi merosakkan sel melapisi usus. Jika anda mengalami kesakitan dan kekejangan serta cirit-birit atau jika anda mengalami cirit-birit melebihi 24 jam, sila hubungi doktor anda.

5. Kelesuan
Kelesuan ialah apabila seseorang berasa lemah atau penat lebih pantas daripada biasa selepas aktiviti fizikal, mental atau emosional. Kelesuan ialah kesan sampingan utama kemoterapi. Ada banyak penyebab kelesuan dan biasanya anemia merupakan punca utamanya.

6. Keguguran rambut
Doktor boleh memberitahu anda sama ada keguguran rambut (alopesia) boleh berlaku dengan ubat yang anda ambil. Keguguran rambut boleh berlaku pada semua bahagian badan. Apabila keguguran rambut berlaku, rambut biasanya akan tumbuh semula selepas rawatan kemoterapi berakhir.

7. Jangkitan
Kemoterapi boleh menyebabkan anda mudah mendapat jangkitan. Ini berlaku kerana kebanyakan ubat anti kanser mempunyai kesan ke atas sum-sum tulang dan mengurangkan keupayaannya untuk menghasilkan sel darah putih yang membantu anda melawan jangkitan.

8. Kehilangan Selera Makan
Sebahagian daripada perubatan kemoterapi mungkin mempengaruhi sel sistem penghadaman – menyebabkan kehilangan selera makan, loya dan cirit-birit.

9. Masalah Mulut, Gusi dan Kerongkong
Penjagaan oral yang baik penting semasa rawatan kemoterapi dijalankan kerana ubat anti kanser boleh menyebabkan kerengsaan di dalam mulut atau kerongkong anda. Selain daripada kesakitan, kerengsaan mulut boleh dijangkiti kuman di dalam mulut anda.

10. Loya dan Muntah-muntah
Loya dan muntah-muntah selalunya boleh dikawal atau dikurangkan dengan pengubatan.

11. Masalah Seksual
Lelaki - Pengubatan kemoterapi mungkin mempengaruhi sel sperma yang boleh menyebabkan ketidaksuburan sementara atau kekal.

Wanita - Kitaran haid mungkin tidak menentu atau terhenti sepenuhnya semasa menjalani rawatan kemoterapi. Wanita juga boleh mendapat jangkitan vagina dan mungkin mengalami simptom menopaus seperti berasa panas. Kesan-kesan sampingan ini biasanya adalah kesan jangka pendek rawatan dan akan hilang akhirnya.

Vitamin Yang Bersesuaian Selepas Rawatan Kemoterapi

Pesakit yang ingin berasa cergas selepas kemoterapi, di samping meningkatkan potensi sembuh harus menjaga makan dan mengambil beberapa supplement untuk membetulkan semula sel sihat yang telah rosak.

Ia bukan untuk di ambil semasa kemoterapi, tetapi di ambil 2 hari selepas rawatan kemoterapi .Vitamin ini bertujuan untuk memulihkan semula sel yang baik dan sel yang sihat dan membantu pesakit untuk cergas dan sihat. Untuk sesi kemoterapi yang berikutnya, pastikan pengambilan set ini dihentikan 2 hari sebelum rawatan.

Energizing Soy Protein (850 gram)

Membekalkan protein dan memastikan kalori pada tahap optimum. Protein dan kalori penting untuk pembentukan sel yang sihat.

Membekalkan tenaga yang berpanjangan dan mengurangkan kelesuan selepas kimoterapi

Sustained Release Vita C Plus (180 biji)
National Cancer Institiute mengesahkan keberkesanan Vitamin C untuk sesetengah jenis kanser & mengesyorkan ia digunakan bersama kaedah kimoterapi bagi membantu pesakit menghadapi kesan sampingan dadah semasa kimoterapi.

Sistem daya pertahanan diri yang kuat dengan sendirinya akan mematikan sel kanser yang abnormal dan membiak itu. Kanser akan terjadi apabila sistem pertahanan seseorang lemah dan gagal mengawal pembiakan sel kanser dalam tubuh

DTX Complex (180 biji)

Kemoterapi merupakan rawatan yang melibatkan penggunaan dadah yang merbahaya. DTX complex membantu membersihkan hati dari bahan yang merbahaya yang ditinggalkan oleh rawatan kemoterapi

Alfalfa Complex (300 biji/700 biji)
Untuk memastikan darah tidak berasid dan kekal tahap alkali. Ini penting untuk memastikan sel kanser tidak merebak.

TESTIMONI GLA COMPLEX BANTU KECUTKAN CYST

Cyst adalah antara satu penyakit yang sering dialami oleh wanita masakini. Berikut adalah testimoni Puan Liza yang berjaya merawat penyakit cyst nya selepas mengamalkan produk shaklee di mana shaklee telah membantu mengecutkan cyst beliau.


Bismillahirrahmanirrahim.
Menggeletar saya di saat jemari mula menulis entry ini. Namun ini adalah testimonial dari saya, jujur dari hati, dipetik dari sedikit pengalaman untuk berkongsi dengan anda di luar sana. December tahun lepas, balik sahaja dari bertugas di LIMA Langkawi, saya mengalami sakit pinggang yang sangat ngilu dan menyakitkan. Disusuli pula dengan period yang berpanjangan melebihi 18 hari. Jadi, pada bulan Januari, saya rujuk ke klinik dan doc suspek 3 perkara: tulang belakang, masalah berkaitan peranakan atau buah pinggang. So, saya buat x-ray dan buat ultrasound.

X-Ray tidak menunjukkan sebarang keganjilan. So, saya buat detail ultra sound untuk buah pinggang dan system peranakan. Saya diminta minum air yang banyak sebelum ultrasound sehingga rasa macam nak kencing. Alhamdulillah, buah pinggang saya normal, dan tiada kebocoran atau pembengkakan. Tapi, x-ray nyer report mengatakan ada 'something' sebesar 4.0cm x 2.3cm dekat ovari kanan saya dan mereferkan benda itu adalah cysts. huhuhuhuhu. menangis saya satu hari bila baca report x-ray tuh. Bukan satu hari je tau... berhari-hari juga rasa macam down dan sangat tidak sedap hati.

Esok harinya, saya bawak report x-ray ke klinik dan doc refer saya ke pakar HAT TM (Wangsa Maju). Disebabkan sakit belakang yg teramat dan pendarahan yg berpanjangan, saya terus ke emergency. Macam biasa, doc inject untuk release kan muscle, pastu bagi ubat untuk stopkan pendarahan. Saya kena datang semula ke O&G pada 29 Feb 2012 untuk check balik cysts. Lagi sebulan setengah!!! huhuhuhu... LAMANYA.....

Jadi, sementara menunggu appointment date, saya sgt resah dan gelisah perihal cysts ini. Even pendarahan telah stop, sakit belakang saya sangatlah on off.. Dengan berbekalkan solat hajat dan kegigihan mencari info-info di internet, maka saya memutuskan untuk ikhtiar dulu dgn GLA. Jadi, bermula 15 Jan 2012, saya mula mengambil GLA dari Shaklee atas harapan untuk meregulatekan hormon dan sbg ikhtiar untuk mengecilkan cyst. Lagipon, ini baru scan yg pertama. Cyst ini boleh membesar dan boleh surut lagi. Doc tak kata nak operate pon, cuma kalau lebih 5 cm, kenalah di buang. err.. operatelah, kan!

Pertengahan February, 14hb (sebulan selepas constantly amalkan GLA, 2 biji sehari), akibat hati yang sangat gundah gulana dan kerisauan kerana sakit pinggang masih lagi ada, saya ke Ampang Puteri untuk berjuma O&G saya, Dr. Fauziah. Mintak dia buat scan secara ultra sound dan speculum untuk check betul 2x condition cysts saya. Alhamdulillah, rasa nak sujud syukur sebab dia tak menemui apa2x tanda keganjilan di ovari saya kanan atau kiri. Cyst tu dah hilang! Cysts tu dah mengecil! Alhamdulillahh... Sampai ke hari ini, saya masih terdengar2x suara Dr. Fauziah yang ceria.."I'm very satisfied with your ovary. It's beautiful. Nothing to worry:. ;)) Syukur kepada Allah.. Lalu, Dr. fauziah pun refer kan saya kepada Orthopedics untuk sakit pinggang saya ini....

Pada 29 Feb 2012, saya masih juga ke pakar O&G HAT TM sebab dah alang-alang ada appointment, kan? Selain itu, saya nak verify juga keadaan cysts saya ini, dan al-hamdulillah, memang doc tidak dapat mengesan apa2x keganjilan pada kedua-dua ovary saya.

Lalu saya pun sangat lega dan berpuas hati. Saya masih meneruskan pengambilan GLA, kerana sejak mengambil GLA, saya dapat period saya kembali (hehhe.. apa punya ayat daa...). Bukan apa, sejak saya ambik Depo, saya period 3-4 bulan sekali. Tetapi untuk tahun ini, period saya kembali normal. Even cycle nya agak panjang, tetapi still ada and I am happy about it. You know why, sbb fitrahnya ovum kita harus digugurkan. So, pengambilan depo mengacau hormon. Dan ovum yg terhasil mengecut sendiri tidak digugrkan secara fitrah dan risiko PCOS akan ada. What is PCOS... boleh baca di wikipedia, ok! Saya sangat berpuas hati dengan GLA. Sekarang masih ambil sebiji sehari.


APA ITU CYST UTERUS, FIBROID DAN CYST OVARI?


Hari ni saya nak share informasi apa itu uterine cyst, fibroid dan ovarian cyst dari pemahaman sains dan penyelidikan supaya kita lebih berilmu dan tidak bertindak jahil.





FIBROID DAN UTERINE CYST

Fibroid adalah ketumbuhan bukan kanser yang terjadi kepada 1/3 wanita, biasanya pada tempoh subur. Kebanyakan fibroid adalah kecil dan tidak menunjukkan apa-apa simptom. Walaubagaimanapun, ia juga boleh menunjukan pelbagai simptom bergantung di mana kedudukan fibroid tersebut di dalam uterus. Simptom ini termasuk haid tidak teratur, masalah penyahtinjaan dan sakit pada bahagian sekitar pinggang dan perut.

Kebanyakan fibroid tidak memerlukan rawatan dan secara semulajadi mengecut selepas monopause disebabkan berkurangnya penghasilan hormon. Tidak terdapat hubungkait antara pembentukan atau pembesaran saiz fibroid dengan pengambilan nutrisi tertentu atau supplement.

Bagaimanapun, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan pengambilan produk tenusu yang banyak mempunyai hubungan dengan keadaan tahap kes fibroid yang rendah. Juga terdapat kajian yang menyokong penggunaan soya sebagai strategi untuk mengurangkan saiz fibroid kerana sifat anti-estrogen soya.

Cyst yang berada dalam uterus kurang popular berbanding fibroid dan kebiasaannya kecil serta jarang menyebabkan apa-apa gejala. Kebiasaannya ia dijumpai secara tidak sengaja ketika ultrasound dan tidak memerlukan rawatan kecuali saiznya membesar atau dirasakan menimbulkan masalah kesuburan jika lokasinya antara serviks dan uterus. Sama seperti fibroid, pembentukan uterine cyst tidak mempunyai hubungkait dengan pengambilan nutrisi tertentu atau supplement.

CYST OVARI

Cyst ovari juga biasa berlaku. Kebanyakannya disebabkan cyst yang aktif dan berlaku disebabkan oleh proses ovulasi. Ketika ovulasi, telur dilepaskan dalam struktur fibrosis ke tiub fallopio seterusnya bergerak ke uterus menanti untuk disenyawakan. Kadang-kadang, telur (dalam kantungnya) tidak dilepaskan dari ovari dan ia menjadi cyst di dalam ovari.

Selalunya, situasi ini tidak terintegrasi seiring masa tetapi boleh menyebabkan sakit dan haid tidak teratur. Jenis ovarian cyst yang kedua dikenali sebagai polycytic ovaries dan semakin ramai wanita yang didiagnosis dengan PCOS (polycytic ovarian syndrome) disebabkan meningkatnya jumlah penghidap obesiti.

PCOS sangat berkait rapat dengan obesiti dan sangat biasa pada wanita yang membawa berat berlebihan pada bahagian perut. Menurunkan berat badan mampu mengurangkan risiko cyst jenis ni. Disebabkan ovarian cyst sangat jarang boleh bertukar menjadi kanser, selalunya wanita yang mempunyai ovarian cyst disarankan dipantau oleh doktor mereka.

Kebanjiran hormon adalah normal dan ianya hasil daripada proses normal kitaran haid, kehamilan dan monopause. Penghasilan hormon yang tak berfungsi betul atau seimbang boleh mengakibatkan situasi seperti sindrom pramenstrual dan kesakitan ketika haid (dysmenorrhea), hinggalah kepada keadaan seperti endometriosis dan PCOS.

Disebabkan perkara ini kerap terjadi kepada wanita, keadaan ini menjadi subjek penyelidikan sains dan farmaseutikal yang signifikan. Tidak terdapat langsung kaitan antara pengambilan makanan tambahan dengan pembentukan uterine cyst, fibroid atau ovarian cyst.

Bagaimanapun terdapat minat kajian yang berterusan menggunakan pelbagai kaedah semulajadi untuk mengecutkan uterine fibroid seperti soya dan GLA (gamma linoleic acid dari minyak evening primrose atau minyak biji borage).

Strategi terbaik untuk mendapatkan fungsi hormon yang sihat adalah diet yang seimbang, mendapatkan dan mengekalkan berat badan yang ideal, bersenam selalu dan menggunakan makanan tambahan berkualiti tinggi termasuk multivitamin, B Complex, Kalsium, Vitamin D dan makanan tambahan yang mengawalselia hormon seperti GLA.

8 TANDA BUAH PINGGANG DALAM KEADAAN BERBAHAYA


Buah pingang bertanggungjawab untuk pembersihan dan detox, iaitu penapisan 10-150 liter darah setiap hari. Ini adalah penting untuk semua fungsi badan dan menjaga darah yang sihat buah pinggang.Ia  bertanggungjawab untuk mengeluarkan cecair yang berlebihan atau bahan buangan daripada badan kita. Ia juga berfungsi untuk mengawal tahap elektrolit dan tulang yang sihat dan kuat, membuat lebih banyak sel-sel darah merah dan menstabilkan tekanan darah.

Jika buah pinggang berada dalam keadaan tidak sihat dan hampir rosak serta tidak boleh lagi berfungsi, seperti biasa, tahap kesihatan kita akan menurun dan ini merupakan masalah besar kepada sistem badan kita.

Masalah yang dikaitkan dengan kerosakan atau kegagalan buah pinggang

BENGKAK

Apabila buah pinggang mula untuk gagal di "kerja" mereka, mereka boleh menghilangkan cecair berlebihan kurang dan kurang dan ini akan membuat wajah kembung dan bengkak, juga sendi dan anggota badan.

PERUBAHAN SEMASA BUANG AIR KECIL

Tanda-tanda yang paling jelas dan awal ialah ini:
  •     masalah membuang air kecil
  •     Tekanan semasa proses
  •     air kencing gelap, membuang air kecil kurang kerap dan dengan jumlah yang kecil
  •     warna 'Pale' air kencing, kerap dan dalam jumlah yang besar
  •     berbuih air kencing
  •     Banyak menggesa untuk membuang air kecil pada waktu malam

RUAM PADA KULIT

Pembentukan bahan buangan di dalam badan kita boleh dikaitkan dengan kegagalan buah pinggang - kulit mendapat banyak ruam dan gatal-gatal. Semua sisa buangan akan terkumpul dalam darah dan menjadikan kulit kelihatan tidak sihat, kering dan gatal-gatal. Losyen dan krim dan kosmetik boleh mengurangkan masalah kulit ini, tetapi tidak menyelesaikan masalah yang datang dari dalam - JIKA ruam disebabkan secara langsung oleh masalah buah pinggang sudah tentu.

KELETIHAN

Jika buah pinggang sihat mereka menghasilkan EPO (erythropoietin), hormon yang membuat lebih sel-sel darah merah yang membawa oksigen ke mana diperlukan. Jika bilangan sel-sel darah merah diturunkan, keletihan akan berlaku dan ia akan memberi kesan kepada otak dan otot juga. Ini juga merupakan tanda anemia yang teruk.

SESAK NAFAS

Ia adalah masalah biasa, tetapi ia mungkin dikaitkan dengan kerosakan buah pinggang. Jika badan tidak mempunyai oksigen yang mencukupi, ia adalah kerana jumlah yang rendah sel darah merah yang menghantar oksigen di mana-mana. Jumlah sel-sel darah adalah dihubungkan dengan menimbun toksin berbahaya di dalam paru-paru.

RASA LOGAM DALAM MULUT (METALLIC TASTE)

Sisa terkumpul di dalam darah akan berubah citarasa anda kepada makanan dan juga menyebabkan bau mulut sepanjang masa. Satu lagi tanda kerosakan buah pinggang adalah perubahan yang teruk dalam makanan tertentu atau kurang selera makan.

SAKIT

Rasa sakit di bahagian belakang atas adalah satu lagi tanda-tanda keadaan ini - iaitu kawasan yang sama lebih kurang di mana buah pinggang diletakkan. Sakit boleh dicetuskan lebih oleh jangkitan atau batu karang.

KEPEKATAN BAD DAN RASA PENING

Bad aliran oksigen ke otak adalah tanda yang jelas tentang anemia yang serius, tetapi juga kegagalan buah pinggang. Ia akan merosakkan fokus dan tumpuan, membuat anda pening dan pening dan menyebabkan masalah ingatan.

Menggabungkan makanan sihat dalam diet anda dan mempunyai lebih banyak makanan antioksidan atau makanan tambahan. Itulah ay buah pinggang anda akan berfungsi pada tahap terbaik dan memproses bahan yang baik juga.

TESTIMONI PESAKIT SLIP DISC KEMBALI PULIH DENGAN SHAKLEE

Slip disc adalah masalah tulang belakang beralih atau menggelongsor dari kedudukan asalnya di sebabkan oleh gel di antara tulang yang berfungsi menyerap tekanan bocor dan menyebabkan berlakunya peralihan. Jadi bila terjadi fenomena ini maka tulang akan menekan pada saraf-saraf yang mengawal anggota badan seperti kaki, tangan dan leher yang menyebabkan kesakitan yang teramat sangat sehingga boleh menyebabkan berlakunya kebas. 


Setakat ini masih belum ada ubat untuk menghilangkan penyakit. Cuma terdapat beberapa kaedah bergantung pada severity slip disc itu sendiri.
  • Ada kes yang memerlukan pembedahan.
  • Rawatan Fisio yang merupakan salah satu cara rawatan terbaik walaupun ianya memakan masa. Fisio bermula dengan rawatan cold pack pada peringkat permulaan diikuti dengan hot pack ditempat sakit. Rawatan diteruskan dengan senaman ringan bagi menguatkan otot-otot bahagian yang terlibat.
  • Rawatan thermal seperti bersauna adalah digalakkan bagi mengurangkan sakit.
Walaubagaimanapun, slip disc mungkin berlaku kembali jika kita tidak mengambil langkah berhati-hati terutamanya ketika aktiviti yang berat menggunakan tulang belakang.

TESTIMONI SLIP DISC & SHAKLEE

Testimoni pesakit slip disc selepas makan Shaklee
Beliau mengamalkan Omega Guard, Advanced Joint Health Tablet & Vivix secara konsisten setiap hari bukan on off.
  • Vivix - Ia adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Vivix mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi. Bahan-bahan utamanya telah diuji secara klinikal dan ianya eksklusif untuk Shaklee.
  • Omega Guard - DHA & EPA yang terdapat di dalam Omega Guard di temui dari ikan laut dalam. Ia di katakan mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu perolehi melalui pemakanan. Omega Shaklee merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan. Satu hidangan Omega Guard Shaklee menyediakan 1000mg asid lemak Omega 3 termasuk DHA & EPA
  • Advanced Joint Health Tablet (AJHT) - Ia menyokong kesihatan sendi berpanjangan.  Ia adalah merupakan satu formulasi proprietari yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi.

    Shaklee Advanced Joint Health Tablet mengandungi ekstrak unique Boswellia aktif dengan paten tertunda, ekstrak Jagung dan nutrien penting lain termasuk Zink, Tembaga, Mangan dan Vitamin C untuk membantu meningkatkan keselesaan sendi dan pergerakan. Dengan menggunakan tumbuhan dan bahan-bahan berasaskan mineral, Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formula sayur-sayuran 100%.

Untuk maklumat dan keterangan lanjut:

PENGEDAR SAH SHAKLEE

COD AREA MELAKA CHENG/BUKIT RAMBAI/ALOR GAJAH/KRUBONG/MITC/AYER MOLEK/TIANG DUA/JASIN/MERLIMAU

SHARIFAH JAMIL

HP : 012-6412248

Email : healthynurjannah@gmail.com

FB Pages : Healthy Nurjannah

Setiap pembelian daripada saya, anda layak mendapat panduan pemakanan vitamin dan konsultasi daripada saya setiap masa.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.