Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Showing posts with label VITALEA. Show all posts
Showing posts with label VITALEA. Show all posts

GEJALA TAHAP TESTOREN LELAKI RENDAH-MANOPAUS/ANDRAPOUSE/MENAPOUS MALE

Apa MANopaus/Andrapouse/Male Menopause? 

Ketiga-tiga istilah adalah sama. Oleh kerana lelaki tidak melalui tempoh yang jelas disebut sebagai menopaus, sesetengah doktor merujuk kepada masalah ini sebagai androgen (testosteron) penurunan penuaan lelaki, atau sesetengah orang panggil testosteron yang rendah. Lelaki mengalami penurunan dalam pengeluaran testosteron hormon lelaki dengan penuaan. Sesetengah lelaki mengalami gejala-gejala keletihan, lemah, kemurungan dan masalah seksual.


Tidak seperti menopause pada wanita, apabila pengeluaran hormon berhenti sepenuhnya, penurunan testosteron pada lelaki adalah proses yang lebih perlahan. Testis, tidak seperti ovari, tidak kehabisan bahan yang diperlukan untuk membuat testosteron. Walau bagaimanapun, akibat daripada penyakit, perubahan-perubahan ketara dalam fungsi testis boleh berlaku seawal 45 hingga 50 tahun, dan lebih dramatik selepas umur 70.

Apakah Penyebab ManOPause?

  • Umur
  • Ubat-ubatan
  • Pemakanan yang tidak sihat
  • pengambilan alkohol yang berlebihan
  • kekurangan tidur
  • kekurangan seks
  • Tekanan atau pembedahan
  • Penyakit Yang Teruk
  • Kecederaan Testis
  • Kegagalan Buah Zakar
Tahap testosteron yang rendah dan pengeluaran sperma. Paras testosteron bagi lelaki biasanya perlu berada di atas 300. Tanda-tanda testosteron rendah adalah keletihan, masalah ingatan, kemurungan, perasaan tidak menentu.



Apakah tanda-tanda menopaus lelaki?

  • Kurang tenaga atau keinginan untuk aktiviti fizikal
  • Kurang kepantasan mental
  • Kurang rapuh (osteoporosis)
  • Kurang jisim otot
  • Kurang ereksi atau ereksi kurang kuat
  • Peningkatan lemak tubuh, terutama di bahagian pertengahan
  • payudara bengkak
  • Berpeluh malam dan masalah tidur
  • Mudah marah
  • Kemurungan atau semangat yang hilang
  • Kehilangan libido, kehilangan ketiak atau rambut kemaluan
  • Kurang bersosial, kehilangan keyakinan

Bagaimana Menopaus Male Didiagnosis?

Untuk membuat diagnosis menopaus lelaki, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan bertanya tentang gejala. Doktor kemudian akan mengambil satu siri ujian darah, termasuk mengukur tahap testosteron.

Apa yang boleh saya lakukan untuk membantu saya dengan gejala saya?
  • Cari rakan atau kumpulan sokongan untuk membincangkan apa yang anda lalui
  • Bersenam secara tetap
  • Makan berkhasiat, rendah lemak, diet tinggi serat
  • Mengurangkan tekanan anda -
  • Dapatkan masa untuk berehat dan banyakkan masa untuk tidur
  • Hadkan alkohol dan kafein
  • Berhenti merokok
  • Minum banyak air
  • Dapatkan tidur yang cukup
  • Berbincanglah dengan doktor anda

Bolehkah Menopaus Lelaki Dirawat?

Jika paras testosteron yang rendah, terapi penggantian testosteron boleh membantu melegakan gejala-gejala seperti kehilangan minat dalam seks (libido menurun), kemurungan, dan keletihan. Tetapi, seperti dengan terapi penggantian hormon pada wanita, terapi penggantian testosteron mempunyai risiko dan kesan sampingan. Menggantikan testosteron mungkin menjadi lebih teruk seperti kanser prostat.

Jika anda atau orang yang dikasihi sedang mempertimbangkan terapi penggantian androgen, berbincang dengan doktor untuk mengetahui lebih lanjut. Doktor anda juga mungkin mencadangkan perubahan gaya hidup tertentu, seperti diet yang baru atau program latihan, atau ubat-ubatan lain, seperti antidepresan, untuk membantu dengan beberapa gejala menopaus lelaki.

Terapi penggantian testosteron semakin meningkat dalam bidang perubatan.Penggantian testosteron boleh diberi dalam pelbagai bentuk yang berbeza seperti suntikan, tampalan, gel, dan implan. Jika anda sedang diuji dan didapati mempunyai paras testosteron kurang daripada 300 langkah seterusnya adalah melakukan analisis air mani. Jika didapati tidak normal, maka seterusnya ialah mendapatkan terapi untuk meningkatkan pengeluaran buah zakar dengan ubat-ubatan seperti letrazole, anastrozole, Clomid dan HCG. Mengambil ubat-ubatan ini biasanya boleh menghasilkan keputusan dalam 4-6 minggu. Jika anda telah berada di terapi testosteron, jangan terkejut jika anda mendapatkan analisis air mani yang tidak normal dan kadang-kadang "tiada sel-sel sperma dilihat" pada analisis air mani. Ia adalah perkara biasa untuk testosteron luaran untuk menindas pengeluaran endogen anda sperma. Ininya boleh diterbalikkan. dengan hanya memberhentikan pengambilan testosteron dan menukar kepada kombinasi ubat-ubatan yang disebutkan di atas dan ini akan menjana semula pengeluaran sperma anda.

Apakah pilihan rawatan untuk menopaus lelaki?

Rawatan untuk menopaus lelaki bergantung kepada penyebab. 
  • Kemurungan atau keresahan - pesakit boleh mendapat manfaat daripada terapi tingkah laku, ubat-ubatan antidepresan, atau kedua-duanya.
  • Obesiti - pesakit akan dinasihatkan untuk mengurangkan berat badan, menjadi lebih aktif secara fizikal dan makan diet yang seimbang dan sihat.
  • Jantung dan penyakit kardiovaskular - penyakit yang perlu dirawat.
  • Diabetes jenis 2 - seperti penyakit jantung, ia akan memerlukan rawatan yang sewajarnya. Pesakit dengan kawalan glukosa baik cenderung mempunyai sedikit masalah dan komplikasi. 
  • Testosteron yang rendah - doktor mungkin mengesyorkan terapi testosteron. Artikel yang disiarkan dalam Buletin Dadah Therapeutics soalan sama ada terapi testosteron berkesan dalam merawat menopaus lelaki. Terapi testosteron juga menimbulkan risiko penyumbatan saluran dan prostat kanser kencing. Ia juga boleh memburukkan penyakit iskemia jantung, epilepsi, dan apnea tidur.
Secara keseluruhan, vitamin manopause adalah mengikut beberapa ahli-ahli klinikal vitamin yang paling disyorkan bagi mereka yang manopause iaitu :
 
Bcomplex
Vitamin ini menggalakkan kesihatan jantung, merangsang sistem saraf dan imun anda, membuat kulit dan rambut anda sihat, dan banyak lagi. Vitamin B adalah sangat penting untuk banyak fungsi dalam badan, perkara yang terbaik adalah untuk mengambil Vitamin B-Kompleks, sebagai tambahan kepada pelbagai vitamin anda.
 
Ostematrix(kalsium dengan vitamin D)
Vitamin D3 ia dapat mengawal tahap kalsium di seluruh badan , ia juga membantu kalsium untuk membina tulang yang kuat, dan meningkatkan sistem imun. Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa tubuh memerlukan 3,000 hingga 5,000 IU sehari.
 
Vitamin C dan campuran tokoferol Vitamin E 
Baik kerana anti-oksida . Dan menggalakkan glutathione dan raja anti-oksida.

Supplement Shaklee yang dicadangkan mengikut penyebab MANopause:

  • GLA Complex- mampu menstabilkan hormon lelaki mahupun wanita
  • B complex dan ostematrix(dengan vitamin D)- amat berkesan bagi mengatasi kemurungan dan keresahan.Menurut pelbagai kajian, b complex, kalsium dan vitamin d amat membantu lelaki yang mengalami sidrom andrapouse/manapouse
  • Lecithin, Omegaguard dan Alfalfa: Mengurangkan berat badan
  • Vivix, alfalfa, ESP- mengawal dan membantu mengatasi diabetis
  • Vitalea, Sustained Vita C dan Zinc - baik untuk meningkatkan sistem imunasi badan

SET PRE-NATAL SHAKLEE - SET MENGANDUNG SHAKLEE






Kandungan Set Pre-Natal Shaklee:


  • VITALEA Iron Formula - multivitamin yang boleh meningkatkan paras HB, membekalkan nutrisi-nutrisi penting, memberi tenaga pada ibu yang mengandung, kurangkan alahan & mengidam bukan-bukan. Tahukah anda bahawa ibu yg banyak mengidam menandakan badannya kekurangan nutrisi penting?
  • B-COMPLEX with FOLIC ACID - sangat penting bagi tumbesaran saraf tunjang bayi, mengelakkan kecacatan seperti spina bifida iaitu cacat pada tulang belakang. selain tu ianya penting bagi mengelakkan stress, mengawal metabolisme serta membantu meningkat paras HB
  • Sustained Release VITA C - vitamin C ialah iron enhancer. ia sahabat baik zat besi. dia tolong badan kita serap zat besi lebih baik. jadi anda yg low HB di nasihatkan ambil iron bersama Vitamin C ya??? 
        selain tu Vitamin C ni bantu penghasilan kolagen! baby kita kat dalam perut tu banyak pakai     
        kolagen tau. nak hasilkan kulit otot, tulang dan sebagainya. selain tu VITAMIN C sangat-sangat 
        penting untuk tingkatkan imunity badan.
  • OSTEMATRIX - ialah untuk tulang kita. dan merupakan formula terbaik bagi metabolisma kalsium. haaa kalsium kalau takde vitamin D dia tak diserap! tapi ostematrix bukan sekadar kalsium ia ada elemen-elemen lain yang bantu penyerapan kalsium. tahu tak? tanda-tanda ibu tak cukup kalsium ialah suka sakit belakang, cramp otot terutama bahagian betis, sakit kepala, sembelit, dan lenguh-lenguh badan.
  • OMEGA GUARD - omegaguard ni ialah minyak ikan ultra pure! apa pentingnya semasa pregnant ialah DHA & EPA nya.. yang bagus untuk ibu dan anak. Bagi anak.. bantu perkembangan otak, bantu sistem pertahanan badan dan bagi ibu pulak sangat bagus bagi menjaga tekanan darah semasa pregnant!
  • ESP - ESP ialah sumber protein. haaa masa pregnant protein ni pentinva sebab setiap sel-sel badan kita, hormon, enzim mmerlukan protein ya? protein ialah binaan asas tubuh kita. selai dari tu oengambilan ESP masa preggy bagus untuk anda yg paras gula tak terkawal sebabnya ESP ni rendah indeks glisemik.
Set lengkap untuk anda dalam fasa mengandung. nak tau apa bezanya ambil supplemen atau tak kena sendiri rasa lah.. kalah tak pernah rasa tak payah buat cerita pelesu hihihi...

Jika anda ada tanda-tanda kurang zat seperti HB rendah, selalu pening-pening, pitam, stress, gula dan tekanan darah tak stabil, simpul biawak, sakit gigi, letih lesu... YES anda patut consider tambah supplemen ya?

SET BERSALIN DAN BERPANTANG SHAKLEE


Setelah ibu selamat melahirkan anak sama ada secara normal atau pembedahan, urat-urat si ibu akan menjadi longgar dan kendur.

Maka si ibu perlu diurut dan dijaga dengan rapi supaya emosi ibu tidak terganggu dan sentiasa stabil.

Untuk memastikan ibu sentiasa berada dalam keadaan yang segar, sihat dan bertenaga, semestinya ibu memerlukan zat makanan yang mencukupi untuk keperluan tubuh ibu semasa dalam pantang, dan semestinyalah Set Bersalin Shaklee menjadi pilihan ibu-ibu.

Set Bersalin Shaklee ini SELAMAT, SEMULAJADI dan BERKESAN.

Ini kerana setiap satu produk Shaklee telah dikaji manfaatnya kepada ibu dan anak. Hasil kajian mendapati Set Bersalin Shaklee ini dijamin tidak mengganggu penyusuan susu ibu.

Di samping itu juga, ia tidak menyebabkan jaundice kepada bayi yang baru lahir. Sekiranya bayi anda sedang mengidap jaundice dan G6PD, anda tetap boleh menggunakan Set Bersalin Shaklee ini.


3 Pilihan Set Bersalin Shaklee:

Set Bersalin Shaklee Asas 

Vita Lea Iron Formula
  • 120 biji Vita Lea Iron Formula sebagai multivitamin dan mineral akan memberi tenaga segera dan  membantu ibu yang menghadapi masalah tidur semasa berpantang. 
  • Vita Lea membantu dalam menangani masalah kurang selera, tekanan darah rendah, depresi, kebas-kebas, letih & lesu, masalah enemia dengan pembentukan darah merah dan juga gula rendah.
Sustained Release Vita-C Plus
  • 180 biji Sustained Release Vita C Plus pula sebagai antioksidan, mengurangkan stres, membaik pulih luka, mengukuhkan sistem imunisasi dan dapat mempertingkatkan peredaran kulit kepala disebabkan rambut gugur.
B-Complex With Folic Acid
  • 120 biji B-Complex With Folic Acid adalah anti stres, penenang, membantu tambah selera, menghasilkan tenaga dan juga penting untuk replikasi sel darah merah sekiranya ibu letih dan lesu kerana mempunyai 8 vitamin penting iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folic dan biotin.
Zinc Complex
  • 120 biji Zinc Complex ialah penyembuh luka, dapat meningkatkan deria rasa makanan dan bau, serta dapat mengurangkan rambut gugur yang kebiasaanya dialami oleh ibu berpantang dan ibu yang menyusukan anak.

2) Set Bersalin Shaklee Extra (Bersalin + Menyusu)

Set ini adalah gabungan Set Bersalin Shaklee Asas dengan tambahan ESP dan Ostematrix.

- Vita Lea Iron Formula
- Sustained Release Vita-C Plus
- B-Complex With Folic Acid
- Zinc Complex
- ESP

  • 850 gram ESP ialah sumber protein yang mempunyai 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia.
-Ostematrix
  • 120 biji Ostematrix ialah sumber kalsium yang yang penting untuk si ibu dalam penyusuan, melegakan sakit belakang, kebas-kebas dan baik untuk tulang.
3. Set Bersalin Shaklee Premium (Set Bersalin + Langsing)

Set ini adalah gabungan Set Bersalin Shaklee Extra dengan tambahan Alfalfa Complex, Lecithin dan juga Omega Guard untuk ibu kekal langsing selepas bersalin. 

Gabungan Lecithin dan Omega Guard dalam set ini sangat mengujakan kerana Lecithin bertindak memecah dan menguraikan lemak manakala Omega Guard pula bertindak membakar lemak.
  
- Vita Lea Iron Formula
- Sustained Release Vita-C Plus
- B-Complex With Folic Acid
- Zinc Complex
- ESP
- Ostematrix

- Alfalfa Complex
  • 330 biji / 700 biji Alfalfa Complex bertindak sebagai detox, milk booster, dan ia dapat membantu menangani sakit-sakit tubuh dengan mengurangkan keasidan dalam tubuh. 
  • Alfalfa juga membantu menangani masalah sembelit yang sering terjadi semasa tempoh berpantang. Ibu disyorkan mengambil Alfalfa hanya sekiranya bayi telah bebas dari jaundice.
- Lecithin
  • 120 biji Lecithin dapat membantu memecahkan lemak dan kolestrol, mengelakkan ibu daripada terkena susu tersumbat atau bengkak susu.
- Omega Guard
  • 90 biji Omega Guard dapat membantu membakar lemak, mengempiskan perut buncit, mengelakkan perut geleber, melembabkan kulit dan bertindak lebih kuat berbanding Lecithin.
Semoga perkongsian di atas dapat memberi sedikit sebanyak manfaat kepada ibu-ibu yang bakal menimang cahaya mata.

SHAKLEE VITAMIN TERBAIK DUNIA

Shaklee mula ditubuhkan pada tahun 1960 berkonsepkan makanan tambahan organik dan semulajadi

Vitamin pertama yang diperkenalkan adalah Vitalized Minerals yang juga merupakan multivitamin dalam bentuk cecair. Ia juga merupakan multivitamin yang pertama dihasilkan di dunia.

Selepas melalui pelbagai penyelidikan dan pembangunan yang ketat dan terkawal, vitamin ini menjadi supplemen yang paling tua di dunia dan kini mencecah 100 tahun. Shaklee selepas itu memperkenalkan barangan penggunaan isi rumah yang berteraskan teknologi hijau demi menjaga alam sekitar dan bebas karbon.

Seiring dengan kemajuan sains dan teknologi, bangunan Shaklee sedunia yang terletak di Pleasanton, California merupakan bangunan berkonsepkan hijau dan mesra alam. Inilah mercu tanda kebangaan Shaklee yang terus kukuh hingga kini dan hampir 60 tahun. Inilah syarikat yang sentiasa SELAMAT, sentiasa BERKESAN dan sentiasa MESRA ALAM.


SET ASAS SHAKLEE UNTUK KESIHATAN SEMUA

Set Asas Shaklee
Set Asas Vitamin Shaklee ini terdiri daripada
  • Vitalea
  • B Complex
  • Vitamin C
  • ESP (Energizing Soy Protien)
Set asas ini wajib ada dalam setiap rumah, kerana dalam mengharungi kehidupan yang sibuk kita perlukan vitamin tambahan agar tubuh badan sentiasa sihat dan cergas lebih-lebih lagi ketika kita mudalah kita perlu kepada extra energy supaya kita dapat melaksanakan tugasan harian dengan cemerlang, kan?

 Fungsi vitamin-vitamin ini adalah :
  • Vita-lea @ Multivitamin dengan formula zat besi : ianya adalah multivitamin beserta iron sangat penting utk pembentukan darah dan sel.Vita-lea banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid @ beguk (penyakit tiroid ini terjadi kebiasaannya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat di dalam vitalea kita). Pengambilan vita-lea ni banyak membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu dan menjadikan kulit yang sentiasa tegang.
  • B complex : lengkap dengan 8 kumpulan B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri..Inilah rahsianya B for Beauty.
  • Sustained Released Vita C : sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan...dan kulit lebih cantikkk.
  • ESP @ Energizing Soy Protien : Protien adalah makanan sel. Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel hanya perlukan protien iaitu khasiat dari makanan yang diambil. Protien berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan. Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protien. Selain itu protien dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.Protein sangat sensitif. Ianya wujud pada suhu badan kita dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi. Apabila kita memasak sumber protien seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protein yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri.
Anda pasti akan rasa:

1.Lebih bertenaga dan cergas setelah mengambil supplemen Shaklee. 

2. Kesihatan bertambah baik. Jika anda ambil untuk set anak-anak, anak-anak juga kurang demam, imun lebih kuat, dan cepat tinggi. 

3. Kulit lebih cantik.

4. Kurang stress. Ini adalah di sebabkan B Complex sebagai natural stress buster, lebih tenang dan melalui hari-hari anda dengan penuh ceria.

BAGAIMANA SEL KANSER TERBENTUK



Setiap sistem tubuh kita terdiri daripada binaan sel-sel yang kecil. Selepas 21 hari setiap sel akan mati dan digantikan dengan sel yang baru... Boleh lihat video bagaimana 1 sel boleh terbahagi kepada sel-sel yang lain... Kanser terjadi apabila sel yang sepatutnya mati tetapi tidak mati... Ianya dinamakan sel rosak. Ianya terjadi apabila nukleus sel diganggu oleh bahan berbahaya asing dari sumber makanan atau barang penggunaan harian. Sel rosak ini tidak mati maka ianya menduplikasikan diri tanpa henti... Sel-sel ini membiak tanpa kawalan, berkali ganda cepatnya dan membentuk tumor.

Kebiasaannya orang yang membuat pemeriksaan kesihatan tidak dapat mengesan kehadiran sel kanser di dalam tubuhnya tetapi setelah beberapa bulan ianya telah menjadi kanser yang kritikal!

Apabila semakin membesar kumpulan sel yang rosak ini salur darah akan bersambung dengan mereka dan membekalkan nutrien kepada mereka.. Apabila salur darah telah bersambung dengan kumpulan sel rosak ini... sel-sel rosak tersebut akan masuk ke dalam salur darah dan merebak ke bahagian lain dalam badan lalu menyebabkan kanser dan badan pesakit menjadi semakin kritikal.

Oleh itu saya nak tekankan tentang pentingnya mengambil nutrisi yang boleh memperbaiki dan menyihatkan sel kita iaitu:
  • ESP
  • Vitalea
  • Bcomplex
  • Sustained Released Vita C
  • VIVIX - dapat menembus sehingga ke DNA manusia...
Persekitaran dan gaya hidup sekarang amat terdedah dengan radikal bebas yang menjadi punca utama kerosakan sel dan seterusnya mengakibatkan kanser. Di sini pentingnya untuk kita mengamalkan suplemen yang tinggi dengan antioksidan seperti:
  • Caratomax, 
  • Vitamin C, 
  • Vitamin E
  • Vivix.

PRODUK SHAKLEE MEMBANTU MERAWAT DIABETES

Apakah itu Diabetes?

Kencing manis ataupun diabetes merujuk kepada bacaan gula (glukosa) dalam badan yang melebihi daripada paras normal. Gula merupakan sumber tenaga bagi badan kita tetapi jika berlebihan akan menyebabkan masalah kesihatan.

Bacaan Diabetes untuk normal, pre-diabetes dan diabetes.


Bagaimana Diabetes Terjadi?

Makanan yang kita makan setiap hari akan ditukarkan kepada bentuk glukosa iaitu untuk menghasilkan tenaga. Dan insulin bertindak sebagai hormon yang menukarkan glukosa kepada bentuk tenaga dalam badan kita. Pankreas merembeskan insulin bagi membantu sel badan untuk menyerap glukosa.

Diabetes terbahagi kepada 3 jenis iaitu:

  • Diabetes Type 1 terjadi disebabkan oleh organ pankreas tidak mampu hasilkan insulin dengan cukup. Ini menyebabkan pesakit perlu mengambil suntikan insulin bagi mengawal kadar gula dalam badan.
  • Diabetes Type 2 adalah disebabkan badan menghasilkan insulin tidak mencukupi ataupun disebabkan sel tidak dapat bertindakbalas dengan insulin sebaiknya.
  • Diabetes gestasi terjadi pada wanita yang sedang hamil.
Tanda-tanda pengidap diabetes
  • Kerap buang kencing
  • Kerap berasa haus
  • Sentiasa lapar
  • Pandangan mata kabur
  • Cepat letih
  • Luka lambat sembuh
  • Kekejangan di mata ataupun di kaki
Kesan dan komplikasi disebabkan oleh Diabetes
  • Saraf dan salur darah rosak
  • Buta
  • Serangan strok
  • Buah pinggang gagal berfungsi
  • Luka lambat sembuh
  • Kaki kena potong
  • Mati pucuk
Supplemen Shaklee

Shaklee mampu memberikan nutrient yang mampu untuk mencegah diabetes iaitu :

1. Vivix bertindak dengan mencegah penghasilan AGE protein. AGE protein adalah gula dan protein berlebihan yang mana menyebabkan atherosclerotic dan sel mati.
2. ESP : bertindak dengan membantu penghasilan hormon insulin. Selain itu, ESP bertindak sebagai non-GMO dan berindex glisemik rendah.
3. GLA Complex: Mengandungi asid omega 6 yang mana mengurangkan keradangan dan membantu mengurangkan sakit saraf yang dialami pesakit diabetes.
4. Sustained Release Vita C
  • Membantu sistem imun badan
  • Mencegah gula dalam sel bertukar menjadi sorbitol
  • Bantu mengurangkan penghasilan katarak, retinopati dan neuropati
 5. Vitalea : mengandungi chromium iaitu penting untuk pesakit diabetes Type 2 yang mana kekurangan chromium menyebabkan pengambilan gula ke dalam sel menjadi kurang efektif
6. Alfalfa Complex: terkandung mineral yang tinggi dapat membantu untuk menyahtoksikkan bahan yang tidak diperlukan dalam badan
7. Zink Complex: luka yang lambat sembuh disebabkan diabetes boleh diatasi dengan zink kerana mempercepatkan penyembuhan.

KEPENTINGAN ASID FOLIK UNTUK KESUBURAN DAN KEHAMILAN

Wanita yang merancang untuk mengandung atau hamil akan mula mengambil asid folic sebagai langkah persediaan untuk hamil. Tetapi tahukah anda akan kepentingan asid folic ini? Jom saya kongsikan sedikit info tentang kepentingan asid folik ini untuk pengetahuan kita semua. Semoga ia memberi manfaat buat kita bersama.

Apa itu ASID FOLIK?

Folic Asid (atau folate), juga dikenali sebagai vitamin B9 yang sangat diperlukan untuk membina sel-sel baru dalam tubuh. Ia penting dalam membina DNA yang baru dan membaiki DNA yang rosak dalam sel. Oleh itu ia sangat diperlukan oleh bayi dalam rahim untuk membina banyak sel-sel baru. Jika si ibu kekurangan folic acid, kesihatan bayi dalam rahim mungkin juga akan terjejas.

Mengapa ia PENTING?
  1. Mengurangkan kecacatan saraf tunjang (neural tube defect) seperti gangguan pada pembentukan saraf tunjang (spinal bifida)
  2. Mengurangkan keguguran, lahir mati dan kelahiran pra matang dan kekurangan darah (anemia). 
  3. Menambahkan kepekatan haemoglobin dalam darah.
  4. Mengurangkan kecacatan yang lain pada bayi:
  •           Sumbing lelangit (cleft palate)
  •           Kecacatan pada jantung (congenital heart disease)
  •           Pembentukan kaki dan tangan yang tidak sama (limb reduction)
  •           Kecacatan pada sistem pembuangan air kencing (urinary system)
Bila ASID FOLIK perlu diambil?

Bagi wanita yang merancang untuk hamil, ambillah asid folik sekurang-kurangnya 3-6 bulan sebelum mengandung. Bagi wanita yang telah hamil pula, mereka dinasihatkan agar mengamalkan pengambilan folic acid setiap hari sejak awal kehamilan dan harus diteruskan sekurang-kurangnya untuk 12 minggu pertama. Ini kerana dalam usia kehamilan 12 minggu pertama perkembangan otak dan sistem saraf bayi dalam rahim berkembang dengan cepat. Apabila usia kehamilan memasuki trimester kedua iaitu berusia melebihi 13 minggu pengambilan folik asid boleh di hentikan. Tetapi digalakkan mengambil asid folik sehingga kelahiran bayi.

SIAPA yang memerlukan ASID FOLIK?
  • Semua wanita yang berumur 14-44 tahun terutama wanita yang merancang untuk mengandung.
  • Ibu yang pernah melahirkan anak dengan kecacatan saraf tunjang
  • Merawat kesuburan pada lelaki
Dos Asid Folik yang DIPERLUKAN?
  • Wanita biasa - 400 microgram (0.4 mg) sehari
  • Wanita hamil - 600–800 micrograms sehari
SUMBER MAKANAN yang mengandungi ASID FOLIK?
  • Hati ayam
  • Daging, ayam, telur
  • Kekacang
  • Beras perang, barli, oat
  • Sayuran hijau, Buah dan sayur warna kuning seperti pisang, buah oren, jagung, labu dan lain-lain
Pentingkah Asid folik untuk KESUBURAN LELAKI & WANITA?
Folic acid juga dapat membantu merawat masalah kesuburan pada lelaki. Ia akan mengurangkan kecacatan kromosom pada sperma lelaki. Sperma yang mengalami kecacatan kromosom apabila disenyawakan dengan telur ovum, akan menghasilkan janin yang tidak dapat hidup lama.
Folate adalah supplemen penting bagi membantu proses spermatogenesis. Bagi wanita ia membantu dalam kematangan telur ovum, pembentukan placenta dan ketika janin di’tanam’ke dalam rahim. (sumber: http://drzubaidi.com)

Oleh itu tidak salah jika anda ingin mengambil asid folik sebagai langkah persediaan untuk hamil dan juga sebagai usaha untuk meningkatkan tahap kesuburan anda. Kita berusaha ALLAH menentukan.  

NAK suplemen yang ada  FOLIK ASID?


Shaklee menyediakan dua produknya yang mengandungi asid folik. Kedua-dua produk ini memang sangat bagus dan mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan kita. Jom kenali dua-dua produk yang terbaik ini.


 
B Complex dan Vitalea (Multivitamin) Shaklee ini mengandungi 200mcg Asid Folik. Untuk penjagaan kesihatan harian, pengambilan kedua-dua produk ini amat disyorkan. Badan yang sihat juga diperlukan untuk mendapatkan zuriat dan seterusnya untuk menghadapi proses kehamilan selama 9 bulan.


Apakah kepentingan B Complex terhadap tubuh kita?
  • Membantu untuk mengekalkan tisu otak yang sihat, saraf, kulit, mata, rambut, hati dan mulut, serta otot di dalam saluran usus gastro.
  • Terlibat dalam penghasilan tenaga dan berguna untuk kemurungan dan stress. Ia adalah nutrien anti-tekanan.
  • Diperlukan untuk pembentukan darah, dengan itu, ia membantu mencegah anemia.
  • Membantu untuk mengelakkan sawan, epilepsi, dan membantu mengatasi keletihan dan ketagihan makanan.
  • Membina rambut yang sihat dan mencegah uban.
  • Membantu dalam merawat alergi, menyembuhkan luka, mengawal penyakit jantung, hiperaktif.
  • Membina tindak balas imun, mencegah kemandulan, masalah haid, multiple sclerosis, gangguan saraf, skizofrenia, membantu fungsi seksual , kesukaran penglihatan, masalah kehilangan berat badan, dan melindungi terhadap keracunan plumbum.

Kenapa perlukan Vita-Lea(Multivitamin & Multimineral)?
  • Penambahan tenaga segera.
  • Pelengkap nutrisi bg yg mengamalkan diet yg tidak seimbang terutamanya mereka yg mengamalkan sayuran shj (vegetarian) dan anemia.
  • Keupayaan Sistem Produktif
  • Sangat membantu dalam stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan.
  • Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormon, serta menjaga kesihatan tirod.
  • Melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.
Note: Folic acid larut dalam air. Ini bermakna jika kita mengambil asid folik secara berlebihan, ia tidak dapat disimpan di dalam hati (pusat simpanan nutrient), maka ia akan dikeluarkan melalui air kencing. 

SET MENGANDUNG SHAKLEE


Secara asasnya, ada 6 supplemen utama yang dicadangkan ketika mengandung iaitu : 

VITALEA IRON FORMULA

Membekalkan keperluan asas kesemua 12 jenis vitamin dan 9 mineral yang diperlukan ibu mengandung dengan tambahan zat besi. Zat besi penting ketika mengandung kerana ia bahan penting dalam menghasilkan sel darah merah. Sel darah merah yang mencukupi adalah diperlukan untuk mengangkut oksigen kepada janin untuk proses tumbesaran

B COMPLEX

B Complex terdiri dari 8 jenis vitamin B yang diperlukan oleh ibu mengandung bagi fungsi normal sistem badan. Asid Folik adalah salah satu vitamin B yang sangat penting dalam pertumbuhan otak, saraf dan tulang belakang bayi. Kekurangan asid folik semasa mengandung boleh menyebabkan kecacatan tulang belakang pada bayi.

SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS

Vitamin C juga memainkan peranan penting semasa mengandung. Ia membantu pembentukan kolagen bagi membina otot, tulang dan kartilaj bayi. Ia juga membantu penyerapan asid folik yang lebih baik oleh tubuh. Selain itu sebagai anti oksidan, vitamin C penting untuk ketahanan tubuh ibu mengandung yang sudah mendapat jangkitan penyakit.

OSTEMATRIX

Kalsium, Magnesium dan Vitamin D adalah bahan penting di dalam Ostematrix Shaklee. Jika ibu mengandung kurang mengambil makanan berkalsium semasa mengandung, sistem badan akan mendapatkan kalsium dari tulang ibu untuk dibekalkan kepada bayi. Kesannya, ibu akan mudah mendapat masalah tulang seperti osteoporosis, tulang rapuh dan lemah di kemudian hari. Pengambilan Magnesium semasa mengandung boleh membantu masalah sukar tidur dan kekejangan semasa mengandung. KekuranganVitamin D pula semasa mengandung pula boleh menyebabkan pelbagai komplikasi kehamilan dan kelahiran seperti preclampsia, riket dan tulang yang tidak normal pada bayi yang dilahirkan.

OMEGA GUARD

Pakar pemakanan berpendapat, pengambilan Omega 3 oleh ibu mengandung dapat membantu perkembangan otak, sistem saraf dan mata bayi di dalam kandungan. Ada kajian mendapati pengambilan DHA dan EPA boleh mengelakkan kelahiran bayi pramatang, bayi kurang berat dan merendahkan risiko pre-eklampsia. Selain itu, kekurangan omega 3 pada ibu dikatakan boleh menyebabkan ibu mudah mendapat tekanan termasuk 'meroyan' selepas bersalin. 

ENERGISING SOY PROTEIN (ESP)

ESP adalah minuman protein dari soya yang mengandungi kesemua 9 jenis asid amino yang diperlukan oleh badan. Asid amino adalah bahan penting dalam pembinaan dan pembaikan sel, diperlukan dalam tindakbalas enzim dan kimia badan serta fungsi tubuh sistem badan. Pengambilan ESP oleh ibu mengandung membantu masalah keletihan akibat morning sickness, kandungan yang semakin membesar dan ibu yang aktif. Ia membekalkan tenaga selama berjam-jam serta membantu mengurangkan masalah pedih ulu hati dan rasa lapar berlebihan semasa mengandung.
 
 
Untuk maklumat dan keterangan lanjut:

PENGEDAR SAH SHAKLEE

COD AREA MELAKA/ALOR GAJAH/KRUBONG/MITC/AYER MOLEK/TIANG DUA/JASIN/MERLIMAU

SHARIFAH JAMIL
HP : 012-6412248 
Email : healthynurjannah@gmail.com
FB Pages : Healthy Nurjannah

Setiap pembelian daripada saya, anda layak mendapat panduan pemakanan vitamin dan konsultasi daripada saya setiap masa.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

ATASI RAMBUT GUGUR SELEPAS BERSALIN DENGAN SHAKLEE

Mengapa Rambut Gugur Terjadi Semasa Bersalin? 

Penurunan mendadak Estrogen: Sebaik sahaja bersalin penurunan kadar estrogen secara mendadak menyebabkan akar rambut longgar dan mudah gugur.  Tahukah anda? kandungan Estrogen yang tinggi semasa mengandung menyebabkan pembentukan scalp rambut yang sihat dan ia mengunci akar rambut dengan kuat maka pertumbahan rambut berlaku dengan baik. Namun selepas bersalin kadar estrogen sebaliknya.

Bagi ibu yang lepas bersalin, keguguran rambut adalah lebih ketara kerana:

  • Biasanya keguguran rambut selepas bersalin ni berlaku dalam 2-3 bulan selepas bersalin, sama fasa dengan bayi mula menyembur air liur.
  • Kurang vitamin seperti zinc dan protein
  • Hormon semasa mengandung menyebabkan rambut mengalami fasa pertumbuhan yang ketara. Apabila bersalin, rambut mengalami fasa ‘rehat’ dan sebagai memberi laluan kepada pertumbuhan rambut baru, lebih banyak rambut asal semasa mengandung akan gugur.
  • Kurang rehat, mungkin kerana menjaga bayi yang baru lahir.

Apa perlu dibuat sekiranya menghadapi masalah rambut gugur selepas bersalin?


  • Mengambil vitamin pranatal anda. Kekurangan pemakanan (tidak mendapat semua vitamin badan anda memerlukan) boleh mengambil tol pada rambut anda, yang membawa kepada penipisan rambut atau tompok botak. Juga pastikan anda makan makanan yang sihat, seimbang, dengan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, untuk mendapatkan semua nutrien yang anda dan keperluan bayi.


  • Menghentikan rawatan rambut bagi mengelakkan lebih banyak kehilangan rambut. Pengendalian yang kasar atau dandanan yang berlebihan, pewarna, perms dan rawatan kimia lain selain penyalahgunaan harian pengering rambut dan lencong atau meluruskan besi boleh menyebabkan kerosakan dan rambut menipis.


  • Pastikan rambut anda tidak kering, gunakan pelembab rambut. Kehamilan boleh mengubah tekstur rambut anda, jadi melindungi diri anda daripada kering, rambut rapuh itu terdedah kepada pecah dengan mencuci kurang kerap dan meniup-pengeringan dan dengan menggunakan perapi yang baik.Minum air masak secukupnya
 
  • Tidur dan rehat yang cukup dan jauhi stress/tekanan


  • Tukar syampu kepada yang lebih rendah kandungan bahan kimia patikan juga yang berasaskan organik.
  • Tukar sikat rambut kepada yang jarang supaya kurang tekanan kepada kulit kepala.
  • Mengambil supplement yang mengandungi multivitamin dan mineral, zink dan protein.

Susu Soya Kaya ProteinSyampu Untuk mengurangkan rambut gugurVitamin B dan Asid FolicVitamin untuk kuatkan akar rambut


Beberapa testimoni kegembiran para ibu berjaya mengatasi rambut gugur

Testi


Testi


Testi


Untuk maklumat dan keterangan lanjut:


PENGEDAR SAH SHAKLEE
 COD AREA MELAKA/KRUBONG/MITC/AYER MOLEK/TIANG DUA/JASIN/MERLIMAU


SHARIFAH JAMIL
HP : 012-6412248 
Email : healthynurjannah@gmail.com
FB Pages : Healthy Nurjannah

Setiap pembelian daripada saya, anda layak mendapat panduan pemakanan vitamin dan konsultasi daripada saya setiap masa.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Untuk maklumat dan keterangan lanjut:

PENGEDAR SAH SHAKLEE

COD AREA MELAKA CHENG/BUKIT RAMBAI/ALOR GAJAH/KRUBONG/MITC/AYER MOLEK/TIANG DUA/JASIN/MERLIMAU

SHARIFAH JAMIL

HP : 012-6412248

Email : healthynurjannah@gmail.com

FB Pages : AJLegacy

Setiap pembelian daripada saya, anda layak mendapat panduan pemakanan vitamin dan konsultasi daripada saya setiap masa.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.