Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Showing posts with label MENGANDUNG. Show all posts
Showing posts with label MENGANDUNG. Show all posts

KEPENTINGAN PROTEIN BAGI IBU MENGANDUNG



Seperti yang kita sedia maklum, apabila wanita mengandung kuantiti pengambilan makanan perlu sentiasa diambil berat. Pengambilan makanan yang disyorkan untuk wanita mengandung perlu seimbang.

Sekiranya kekurangan zat, boleh membahayakan janin dan ibu juga. Zat atau nutrien yang sangat penting untuk ibu mengandung adalah protein, asid folik, kalsium, zat besi, asid lemak Omega-3 DHA, omega-6, vitamin C dan lain-lain lagi. Kesemuanya nutrien ini harus diambil secara rata. Dan kesemua zat yang diperlukan semestinya mempunyai fungsi/kepentingannya tersendiri.

MANFAAT PROTEIN KEPADA IBU MENGANDUNG

1. Sumber Kalori

Biasa yang kita tahu sumber kalori paling banyak yang perlu diambil ialah karbohidrat. Akan tetapi, protein juga turut diperlukan untuk memberi sumber kalori lebih untuk ibu mengandung kelihatan cergas seperti tidak mengandung.

2. Pembentuk jaringan

Pada awalnya kejadian asal manusia ialah dari segumpal darah. Lalu mengembang menjadi daging, dilengkapkan dengan tulang, otot, kulit dan sebagainya sebelum ianya menjadi sempurna. Dalam proses pengembangan itulah yang terjadi pembentukan jaringan dari jaringan otak, kolagen, kulit, otot dan lain-lain. Proses tersebut sangat memerlukan protein sebagai sumber utama.

3. Pembentukan darah

Ada juga sel darah merah dan sel darah putih memerlukan protein sebagai pembentuk darah. Dan jika ibu mengandung mengalami anemia, ada kemungkinan ibu kekurangan protein.

4. Pembentukan air ketuban

Protein juga diperlukan untuk pertumbuhan plasenta, air ketuban, tisu uterus, plasma protein serta memberikan tenaga semasa ibu bersalin dan penghasilan susu ibu selepas melahirkan. Kekurangan air ketuban boleh menyebabkan bayi meninggal di dalam perut.

5. Menguatkan tulang

Protein yang cukup boleh membantu menguatkan tulang bayi. Sumber utama untuk tulang yang kuat kalisum dan zat besi. Protein digunakan untuk menyerap zat besi dan kalsium dengan lebih cepat.

SUMBER PROTEIN

Ada banyak sumber protein yang kita boleh ambil dari makanan harian. Contohnya telur, ayam, daging, susu, kekacang, brokoli dan tempe. Namun, tidak elok jika sumber haiwan diambil dengan kuantiti yang berlebihan kerana tinggi kandungan lemak. Sumber tumbuhan yang banyak kandungan protein ialah kacang soya. Harus diingatkan, cara memasak makanan juga perlu dititikberatkan kerana boleh mengurangkan zat yang tersedia ada dalam makanan. Ini kerana protein mudah rosak jika dimasak atau diproses dengan suhu yang tinggi.

Risiko Kekurangan Protein Untuk Ibu Mengandung
  • Pembentukan sel otot janin sangat memerlukan protein. Sekiranya kekurangan, boleh menyebabkan bayi lahir dengan LWB (Low Weight Babies) selain mengakibatkan kegagalan pembentukan otak yang optimum kerana protein juga berfungsi meningkatkan kecerdasan otak anak kelak.
  • Janin yang kekurangan protein akan mengambilnya dari sumber protein ibu. Sekiranya kekurangan, ibu boleh mengalami anemia seterusnya mengakibatkan letih, HB rendah dan kurus
  • Bagi ibu yang tidak mengambil protein langsung, boleh mengakibatkan keguguran.

Sekiranya, ibu mengandung tidak sempat menyediakan makanan berprotein, boleh cuba ESP Shaklee.

KENAPA ESP SHAKLEE YANG TERBAIK ?

  • Energizing Soy Protein ( ESP ) membekalkan 14 gram non-GMO Protein Soya yang berkualiti tinggi.
  • Mengandungi 9 asid amino perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia
  • Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral seperti vitamin B6, riboflavin, thiamin, calsium.
  • Setiap 850gram ESP dihasilkan dari 30 kilogram kacang soya non GMO ( non-Genetically Modified Organism), hasilnya sangat halus dan berzat.
  • Kandungan indeks glisemik yang rendah iaitu 39, menjadikan ESP sesuai untuk ibu mengandung yang terkena GDM.
  • Dihasilkan di bawah kawalan IPP (Identity Preservation Program) iaitu penghasilan kacang soya ini dipantau ketat pada setiap peringkat sehinggalah sampai kepada pengguna.
  • Diproses dengan air ( bukan alkohol atau bahan kimia lain ) bagi mengekalkan isoflavones yang terdapat dalam kacang soya tersebut.
  • Halal, rendah lemak, tiada kolestrol, bebas kafein dan tidak menggemukkan.


Manfaat lain ESP untuk ibu mengandung :
  • Membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu dengan lancar
  • Memberi tenaga berpanjangan kepada ibu
  • Memastikan kesihatan ibu berada di tahap optimum
  • Membantu perkembangan fetus - janin
  • Membantu menjadikan kulit bayi halus dan cantik
  • Membantu mengatasi loya atau angin
  • Membantu memulihkan luka ibu sekiranya bersalin secara c-zer

SET PRE-NATAL SHAKLEE - SET MENGANDUNG SHAKLEE






Kandungan Set Pre-Natal Shaklee:


  • VITALEA Iron Formula - multivitamin yang boleh meningkatkan paras HB, membekalkan nutrisi-nutrisi penting, memberi tenaga pada ibu yang mengandung, kurangkan alahan & mengidam bukan-bukan. Tahukah anda bahawa ibu yg banyak mengidam menandakan badannya kekurangan nutrisi penting?
  • B-COMPLEX with FOLIC ACID - sangat penting bagi tumbesaran saraf tunjang bayi, mengelakkan kecacatan seperti spina bifida iaitu cacat pada tulang belakang. selain tu ianya penting bagi mengelakkan stress, mengawal metabolisme serta membantu meningkat paras HB
  • Sustained Release VITA C - vitamin C ialah iron enhancer. ia sahabat baik zat besi. dia tolong badan kita serap zat besi lebih baik. jadi anda yg low HB di nasihatkan ambil iron bersama Vitamin C ya??? 
        selain tu Vitamin C ni bantu penghasilan kolagen! baby kita kat dalam perut tu banyak pakai     
        kolagen tau. nak hasilkan kulit otot, tulang dan sebagainya. selain tu VITAMIN C sangat-sangat 
        penting untuk tingkatkan imunity badan.
  • OSTEMATRIX - ialah untuk tulang kita. dan merupakan formula terbaik bagi metabolisma kalsium. haaa kalsium kalau takde vitamin D dia tak diserap! tapi ostematrix bukan sekadar kalsium ia ada elemen-elemen lain yang bantu penyerapan kalsium. tahu tak? tanda-tanda ibu tak cukup kalsium ialah suka sakit belakang, cramp otot terutama bahagian betis, sakit kepala, sembelit, dan lenguh-lenguh badan.
  • OMEGA GUARD - omegaguard ni ialah minyak ikan ultra pure! apa pentingnya semasa pregnant ialah DHA & EPA nya.. yang bagus untuk ibu dan anak. Bagi anak.. bantu perkembangan otak, bantu sistem pertahanan badan dan bagi ibu pulak sangat bagus bagi menjaga tekanan darah semasa pregnant!
  • ESP - ESP ialah sumber protein. haaa masa pregnant protein ni pentinva sebab setiap sel-sel badan kita, hormon, enzim mmerlukan protein ya? protein ialah binaan asas tubuh kita. selai dari tu oengambilan ESP masa preggy bagus untuk anda yg paras gula tak terkawal sebabnya ESP ni rendah indeks glisemik.
Set lengkap untuk anda dalam fasa mengandung. nak tau apa bezanya ambil supplemen atau tak kena sendiri rasa lah.. kalah tak pernah rasa tak payah buat cerita pelesu hihihi...

Jika anda ada tanda-tanda kurang zat seperti HB rendah, selalu pening-pening, pitam, stress, gula dan tekanan darah tak stabil, simpul biawak, sakit gigi, letih lesu... YES anda patut consider tambah supplemen ya?

Untuk maklumat dan keterangan lanjut:

PENGEDAR SAH SHAKLEE

COD AREA MELAKA CHENG/BUKIT RAMBAI/ALOR GAJAH/KRUBONG/MITC/AYER MOLEK/TIANG DUA/JASIN/MERLIMAU

SHARIFAH JAMIL

HP : 012-6412248

Email : healthynurjannah@gmail.com

FB Pages : AJLegacy

Setiap pembelian daripada saya, anda layak mendapat panduan pemakanan vitamin dan konsultasi daripada saya setiap masa.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.