Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Selamat Datang Ke Healthy Nurjannah

First Class For Health And Beauty Consultant

Showing posts with label CYST/FIBROID/PCOS. Show all posts
Showing posts with label CYST/FIBROID/PCOS. Show all posts

TESTIMONI GLA COMPLEX BANTU KECUTKAN CYST

Cyst adalah antara satu penyakit yang sering dialami oleh wanita masakini. Berikut adalah testimoni Puan Liza yang berjaya merawat penyakit cyst nya selepas mengamalkan produk shaklee di mana shaklee telah membantu mengecutkan cyst beliau.


Bismillahirrahmanirrahim.
Menggeletar saya di saat jemari mula menulis entry ini. Namun ini adalah testimonial dari saya, jujur dari hati, dipetik dari sedikit pengalaman untuk berkongsi dengan anda di luar sana. December tahun lepas, balik sahaja dari bertugas di LIMA Langkawi, saya mengalami sakit pinggang yang sangat ngilu dan menyakitkan. Disusuli pula dengan period yang berpanjangan melebihi 18 hari. Jadi, pada bulan Januari, saya rujuk ke klinik dan doc suspek 3 perkara: tulang belakang, masalah berkaitan peranakan atau buah pinggang. So, saya buat x-ray dan buat ultrasound.

X-Ray tidak menunjukkan sebarang keganjilan. So, saya buat detail ultra sound untuk buah pinggang dan system peranakan. Saya diminta minum air yang banyak sebelum ultrasound sehingga rasa macam nak kencing. Alhamdulillah, buah pinggang saya normal, dan tiada kebocoran atau pembengkakan. Tapi, x-ray nyer report mengatakan ada 'something' sebesar 4.0cm x 2.3cm dekat ovari kanan saya dan mereferkan benda itu adalah cysts. huhuhuhuhu. menangis saya satu hari bila baca report x-ray tuh. Bukan satu hari je tau... berhari-hari juga rasa macam down dan sangat tidak sedap hati.

Esok harinya, saya bawak report x-ray ke klinik dan doc refer saya ke pakar HAT TM (Wangsa Maju). Disebabkan sakit belakang yg teramat dan pendarahan yg berpanjangan, saya terus ke emergency. Macam biasa, doc inject untuk release kan muscle, pastu bagi ubat untuk stopkan pendarahan. Saya kena datang semula ke O&G pada 29 Feb 2012 untuk check balik cysts. Lagi sebulan setengah!!! huhuhuhu... LAMANYA.....

Jadi, sementara menunggu appointment date, saya sgt resah dan gelisah perihal cysts ini. Even pendarahan telah stop, sakit belakang saya sangatlah on off.. Dengan berbekalkan solat hajat dan kegigihan mencari info-info di internet, maka saya memutuskan untuk ikhtiar dulu dgn GLA. Jadi, bermula 15 Jan 2012, saya mula mengambil GLA dari Shaklee atas harapan untuk meregulatekan hormon dan sbg ikhtiar untuk mengecilkan cyst. Lagipon, ini baru scan yg pertama. Cyst ini boleh membesar dan boleh surut lagi. Doc tak kata nak operate pon, cuma kalau lebih 5 cm, kenalah di buang. err.. operatelah, kan!

Pertengahan February, 14hb (sebulan selepas constantly amalkan GLA, 2 biji sehari), akibat hati yang sangat gundah gulana dan kerisauan kerana sakit pinggang masih lagi ada, saya ke Ampang Puteri untuk berjuma O&G saya, Dr. Fauziah. Mintak dia buat scan secara ultra sound dan speculum untuk check betul 2x condition cysts saya. Alhamdulillah, rasa nak sujud syukur sebab dia tak menemui apa2x tanda keganjilan di ovari saya kanan atau kiri. Cyst tu dah hilang! Cysts tu dah mengecil! Alhamdulillahh... Sampai ke hari ini, saya masih terdengar2x suara Dr. Fauziah yang ceria.."I'm very satisfied with your ovary. It's beautiful. Nothing to worry:. ;)) Syukur kepada Allah.. Lalu, Dr. fauziah pun refer kan saya kepada Orthopedics untuk sakit pinggang saya ini....

Pada 29 Feb 2012, saya masih juga ke pakar O&G HAT TM sebab dah alang-alang ada appointment, kan? Selain itu, saya nak verify juga keadaan cysts saya ini, dan al-hamdulillah, memang doc tidak dapat mengesan apa2x keganjilan pada kedua-dua ovary saya.

Lalu saya pun sangat lega dan berpuas hati. Saya masih meneruskan pengambilan GLA, kerana sejak mengambil GLA, saya dapat period saya kembali (hehhe.. apa punya ayat daa...). Bukan apa, sejak saya ambik Depo, saya period 3-4 bulan sekali. Tetapi untuk tahun ini, period saya kembali normal. Even cycle nya agak panjang, tetapi still ada and I am happy about it. You know why, sbb fitrahnya ovum kita harus digugurkan. So, pengambilan depo mengacau hormon. Dan ovum yg terhasil mengecut sendiri tidak digugrkan secara fitrah dan risiko PCOS akan ada. What is PCOS... boleh baca di wikipedia, ok! Saya sangat berpuas hati dengan GLA. Sekarang masih ambil sebiji sehari.


APA ITU CYST UTERUS, FIBROID DAN CYST OVARI?


Hari ni saya nak share informasi apa itu uterine cyst, fibroid dan ovarian cyst dari pemahaman sains dan penyelidikan supaya kita lebih berilmu dan tidak bertindak jahil.





FIBROID DAN UTERINE CYST

Fibroid adalah ketumbuhan bukan kanser yang terjadi kepada 1/3 wanita, biasanya pada tempoh subur. Kebanyakan fibroid adalah kecil dan tidak menunjukkan apa-apa simptom. Walaubagaimanapun, ia juga boleh menunjukan pelbagai simptom bergantung di mana kedudukan fibroid tersebut di dalam uterus. Simptom ini termasuk haid tidak teratur, masalah penyahtinjaan dan sakit pada bahagian sekitar pinggang dan perut.

Kebanyakan fibroid tidak memerlukan rawatan dan secara semulajadi mengecut selepas monopause disebabkan berkurangnya penghasilan hormon. Tidak terdapat hubungkait antara pembentukan atau pembesaran saiz fibroid dengan pengambilan nutrisi tertentu atau supplement.

Bagaimanapun, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan pengambilan produk tenusu yang banyak mempunyai hubungan dengan keadaan tahap kes fibroid yang rendah. Juga terdapat kajian yang menyokong penggunaan soya sebagai strategi untuk mengurangkan saiz fibroid kerana sifat anti-estrogen soya.

Cyst yang berada dalam uterus kurang popular berbanding fibroid dan kebiasaannya kecil serta jarang menyebabkan apa-apa gejala. Kebiasaannya ia dijumpai secara tidak sengaja ketika ultrasound dan tidak memerlukan rawatan kecuali saiznya membesar atau dirasakan menimbulkan masalah kesuburan jika lokasinya antara serviks dan uterus. Sama seperti fibroid, pembentukan uterine cyst tidak mempunyai hubungkait dengan pengambilan nutrisi tertentu atau supplement.

CYST OVARI

Cyst ovari juga biasa berlaku. Kebanyakannya disebabkan cyst yang aktif dan berlaku disebabkan oleh proses ovulasi. Ketika ovulasi, telur dilepaskan dalam struktur fibrosis ke tiub fallopio seterusnya bergerak ke uterus menanti untuk disenyawakan. Kadang-kadang, telur (dalam kantungnya) tidak dilepaskan dari ovari dan ia menjadi cyst di dalam ovari.

Selalunya, situasi ini tidak terintegrasi seiring masa tetapi boleh menyebabkan sakit dan haid tidak teratur. Jenis ovarian cyst yang kedua dikenali sebagai polycytic ovaries dan semakin ramai wanita yang didiagnosis dengan PCOS (polycytic ovarian syndrome) disebabkan meningkatnya jumlah penghidap obesiti.

PCOS sangat berkait rapat dengan obesiti dan sangat biasa pada wanita yang membawa berat berlebihan pada bahagian perut. Menurunkan berat badan mampu mengurangkan risiko cyst jenis ni. Disebabkan ovarian cyst sangat jarang boleh bertukar menjadi kanser, selalunya wanita yang mempunyai ovarian cyst disarankan dipantau oleh doktor mereka.

Kebanjiran hormon adalah normal dan ianya hasil daripada proses normal kitaran haid, kehamilan dan monopause. Penghasilan hormon yang tak berfungsi betul atau seimbang boleh mengakibatkan situasi seperti sindrom pramenstrual dan kesakitan ketika haid (dysmenorrhea), hinggalah kepada keadaan seperti endometriosis dan PCOS.

Disebabkan perkara ini kerap terjadi kepada wanita, keadaan ini menjadi subjek penyelidikan sains dan farmaseutikal yang signifikan. Tidak terdapat langsung kaitan antara pengambilan makanan tambahan dengan pembentukan uterine cyst, fibroid atau ovarian cyst.

Bagaimanapun terdapat minat kajian yang berterusan menggunakan pelbagai kaedah semulajadi untuk mengecutkan uterine fibroid seperti soya dan GLA (gamma linoleic acid dari minyak evening primrose atau minyak biji borage).

Strategi terbaik untuk mendapatkan fungsi hormon yang sihat adalah diet yang seimbang, mendapatkan dan mengekalkan berat badan yang ideal, bersenam selalu dan menggunakan makanan tambahan berkualiti tinggi termasuk multivitamin, B Complex, Kalsium, Vitamin D dan makanan tambahan yang mengawalselia hormon seperti GLA.

CYST OVARI & BAHAYA KEPADA WANITA

Pada masa sekarang ada beberapa orang yang saya temui mempunyai masalah cyst. Ada saudara yang menjalani pembedahan untuk membuang cyst sehingga berkali-kali. Jadi cyst bukanlah masalah yang perlu dipandang remeh.

Sebagai seorang wanita, kita memang harus menjaga diri kita dengan baik. Jika anda rasa ada yang tak kena, cepat-cepat dapatkan nasihat doktor. Sejak saya remaja, memang saya sangat particular tentang kesihatan saya. Memang kalau ada perkara-perkara yang diragui, saya akan usaha untuk mencari doktor wanita dan dapatkan nasihat doktor tersebut. Saya akui, saya memang tak mahu bertemu dengan doktor lelaki untuk masalah-masalah wanita...

Balik kepada perbincangan kita mengenai cyst. Apabila dewasa ini, memang cyst merupakan suatu masalah kesihatan yang ditakuti. Kebanyakan wanita yang mengalami masalah cyst, selalunya agak sukar untuk mendapatkan anak. Walau apa pun, jangan bimbang... InsyaAllah kita masih boleh berikhtiar.

Apakah sebenarnya Cyst?


Cyst adalah satu kantung yang mengandungi cecair yang boleh terbentuk di dalam ovari. Cyst adalah normal sebenarnya. Terjadi semasa proses ovulasi dimana telur dikeluarkan, namun kantung yang terjadinya telur tersebut tidak pecah. Lama-kelamaan, terbentuklahcyst yang lebih besar. Itu yang berbahaya kepada wanita.

Secara normalnya, kantung tersebut sepatutnya keluar bersama dengan darah haid. Barulah wanita bebas daripada cyst. Cyst yang berukuran kurang daripada 5cm adalah tidak berbahaya. Doktor akan mencadangkan pembedahan jika cyst tersebut mencapai ukuran 5cm ke atas.

Apakah antara faktor-faktor yang menyebabkan terjadinya cyst?
  • Wanita yang telah mencapai menopous
  • Obesiti
  • Tidak mempunyai anak
  • Tidak menyusukan anak
  • Mengambil ubat kesuburan seperti Clomid
  • Merokok
  • Mempunyai sejarah keluarga yang mengidap kanser payudara, ovari dan kolorektal.
Apakah simptom-simptom cyst ovari?
  • Kesakitan atau kembung di bahagian abdomen
  • Sukar atau kerap membuang air kecil
  • Sakit semasa melakukan hubungan intim
  • Sakit di bahagian bawah di belakang
  • Sakit semasa haid dan mengalami pendarahan yang abnormal
  • Berat badan bertambah
  • Loya atau muntah-muntah
  • Kurang selera makan atau cepat berasa kenyang.
Apakah penyelesaiannya?

Dapatkan rawatan dan khidmat nasihat doktor. Selalunya doktor akan memantau dahulu keseriusan cyst tersebut. Jika perlu, barulah mereka akan mencadangkan pembedahan.

Alternatif selanjutnya adalah berikhtiar dengan GLA Complex Shaklee. Kita berusaha mencari alternatif untuk mengecutkan cyst tersebut tanpa perlu dibedah. Kalau menjalani pembedahan, sukar bagi kita juga.. kena berpantang.


GLA (Gamma-Linolenic Acid) Complex diekstrak daripada tumbuhan borage yang mengandungi lebih 2 kali ganda GLA dalam Evening Primerose Oil (EPO). Kandungan GLA ini juga adalah 3 kali lebih berkesan daripada EPO.

Banyak kebaikan GLA Complex terutamanya dalam membantu mengecutkan cyst.

Setiap kapsul GLA Complex mengandungi lebih 300mg GLA yang mana ia merupakan sumber terbaik asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin, iaitu bahan berkesan yang berupa hormon membantu mengawalatur proses badan yang normal.

GLA Complex ini juga digabungkan dengan minyak bunga matahari yang merupakan satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia juga mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel. Supplement Omega 6 dan Vitamin E mempunyai anti-keradangan yang tinggi yang membantu penyembuhan.

Dengan pengambilan GLA Complex yang konsisten setiap hari, InsyaAllah dengan izin Allah dapat membantu mengecutkan cyst tersebut. Jom kita tengok testimoni -testimoni orang-orang yang menggunakan GLA Complex untuk merawat masalah cyst yang dihadapinya.



MENGECUTKAN FIBROID & CYST BERSAMA SHAKLEE

Ramai yang menghubungi saya mengadu disahkan mempunyai cyst atau fibroid dan doktor menasihati supaya pembedahan segera dilakukan untuk membuang ketumbuhan tersebut. Berita yang mengejut & dipaksa untuk melakukan pembedahan dalam masa yang terdekat sememangnya menakutkan. Untuk pengetahuan anda, cyst & fibroid ialah satu ketumbuhan abnormal sel dalam badan yang disebabkan oleh faktor radikal bebas. Ia juga boleh tumbuh semula selepas pembedahan jika radikal bebas tidak dikawal baik oleh antioksidan. Sebab tu kita selalu dengar kisah cyst & fibroid yang tumbuh semula selepas pembedahan. 



Jika anda disahkan mempunyai cyst atau fibroid dan disarankan untk menjalani pembedahan dengan segera, nasihat saya ialah dapatkan second opinion dari doktor yang lain sebelum setuju untuk menjalani pembedahan. Seeloknya, anda berjumpa dengan sekurang-kurangnya 2 orang doktor pakar yang lain. Jika anda seorang yang beragama Islam, anda boleh melakukan solat hajat & istikharah untuk mendapatkan gerak hati sama ada anda perlu menjalani pembedahan atau mencuba rawatan alternatif untuk mengecutkan cyst & fibroid tersebut.

Set Fibroid Shaklee boleh membantu anda mengecutkan fibroid & cyst dengan cara semulajadi tanpa anda perlu menjalani pembedahan.  Bergantung kepada saiz & jenis ketumbuhan yang anda alami, Insya Allah set ini akan dapat membantu mengecutkan ketumbuhan tersebut secara perlahan-lahan. Untuk jenis fibroid & cyst yang boleh dikecutkan oleh set ini.

Set ini terdiri daripada:

GLA untuk menstabilkan hormon di dalam badan. Tumbuhan fibroid dirangsang oleh hormon estrogen. Kandungan hormon estrogen yang berlebihan menggalakkan tumbuhan fibroid. Biasanya ada perimbangan antara 2 jenis hormon dalam tubuh wanita. Estrogen sentiasa dikeluarkan oleh kilang ovary, manakala progesteron dikeluarkan jika berlaku ovulation atau penetasan telur yg berlaku pada hari 13-14-15-16 dalam pusingan haid.


Jika tiada ovulation, maka kandungan progesterone tidak meningkat dan ini menggalakkan tindakan estrogen tanpa kaunter tindakan progesterone. Kesannya banyak yang tak baik , berbagai jenis tumbuhan dirahim dan dalam payaudara akan berlaku, dan diantaranya fibroid dan kanser. GLA Complex Shaklee membantu menstabilkan hormon dalam badan anda sekali gus mencegah fibroid & kanser.
Vitamin E & Vitamin C yang merupakan Anti oksidan yang kuat. Antioksidan adalah ejen pembasmi sel kanser & merupakan penentang radikal bebas yang akan memusnahkan molekul yang boleh memusnahkan sel sihat.

Alfalfa yang kaya dengan iodin. Dalam dunia perubatan, iodin telah lama digunakan untuk merawat cyst.

Untuk maklumat dan keterangan lanjut:

PENGEDAR SAH SHAKLEE

COD AREA MELAKA CHENG/BUKIT RAMBAI/ALOR GAJAH/KRUBONG/MITC/AYER MOLEK/TIANG DUA/JASIN/MERLIMAU

SHARIFAH JAMIL

HP : 012-6412248

Email : healthynurjannah@gmail.com

FB Pages : AJLegacy

Setiap pembelian daripada saya, anda layak mendapat panduan pemakanan vitamin dan konsultasi daripada saya setiap masa.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.